Netflix NL …anno nu

Dus je hebt een Netflix abo genomen. Wat nu? In de VS is er een soort running gag dat je meer tijd doorbrengt met het scrollen door het Netflix aanbod, dan met daadwerkelijk kijken.

Dat luxeprobleem zal je in de Nederlandse editie niet snel hebben. Het aanbod is aanzienlijk beperkter. Nog steeds meer dan je in je leven zou kunnen kijken maar lang niet alles is ook het kijken waard. Vooral klassieke films en series ontbreken en dat is jammer.

Maar inmiddels is er genoeg om van te genieten. Laten we eens wat verder kijken dan de usual suspects. Welke zijn dat dan volgens Klimbie? Breaking Bad, House of Cards, Downton, Orange is the new Black, Mad Men. Allemaal echte topseries maar die kende je waarschijnlijk al.

Dus geef ik hier een shortlist van wat er minder bekend is op Netflix en toch de moeite waard:

FARGO

Losjes gebaseerd op de gelijknamige film van de Coen brothers. Een wat ongemakkelijke mix van humor en bruut geweld. Doet kil aan, zoals de stad Fargo zelf ook moet zijn. Vervreemdend en met een meesterlijke performance van Billy Bob Thornton, toch erg van genoten.

BOSS

Kelsey Grammar – jawel: Frasier Krane – is onherkenbaar als vileine burgemeester van Chicago. Kleiner en (nog) harder dan House of Cards, hoewel uiteindelijk minder bevredigend. Na twee seizoenen gecancelled maar dat is eigenlijk een voordeel, je weet tenminste dat je er in een week of wat wel doorheen bent.

BATTLESTAR GALLACTICA

De versie uit de jaren ’70 is edelkitsch maar de remake uit recenter tijden is meer dan een opeenstapeling van sci fi cliches. De mensheid wordt vrijwel vernietigd door de Cylons, een robotsoort die door de mens zelf werd geschapen. Een vloot overlevenden gaat op een lange ruimtereis op zoek naar een nieuw thuis. De uitwerking van de verschillende karakters is zeer goed gelukt, en er wordt geweldig gespeeld met de concepten van goed en kwaad. Echt een aanrader, ook voor degenen die niet zo van sci fi houden.

SUITS

Een slicke procedural over gelikte advocaten. Vol geweldige humor en rappe one-liners. Ze zijn goed in wat ze doen, en het is een genot om naar te kijken. Vooral vanaf seizoen twee een echte kwaliteitsserie met langere verhaallijnen en nog beter uitgewerkte karakters.

En, tot slot in de categorie non fictie:

WEIRD WEEKENDS LOUIS THEROUX

Louis Theroux is vast niet aan jouw aandacht ontsnapt, en sommige afleveringen zijn best oud en in 4:3. Maar zijn ongekunsteld aandoende oprechte belangstelling voor de meest uiteenlopende onderwerpen werkt keer op keer. Pornosterren, plastisch chirurgen, Black Supremacists, iedereen komt aan bod, en het is elke keer weer fascinerend.

Oh ja, er zijn ook allerhande films, maar Netflix is toch echt voor de series jongelui!